Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформує Дрогобицьке районне управління Держпродспоживслужби

Дата: 10.08.2020 14:25
Кількість переглядів: 692

Рекомендації населенню, яке постраждало внаслідок повені, щодо заходів профілактики інфекційних хвороб !

   Шановні мешканці Дрогобицького району ! Повені виникають під час тривалих злив, забруднення та захаращення русел та водних басейнів, безсистемної забудови берегової смуги, безконтрольного видобування піску з русла рік та вирубування лісів, нераціональних меліоративних заходів, інших шкідливих наслідків господарської діяльності людей біля водних об’єктів. Крім матеріальних збитків, небезпека повеней ще й у тому, що розмиваються гноєзбірники та дворові туалети, забруднюється нечистотами та різноманітним сміттям довкілля; затоплюються та забруднюються харчові продукти, джерела питного водопостачання: колодязі, каптажі, джерела централізованого водопостачання, підвальні і житлові приміщення; гинуть тварини. Наслідком сказаного часто буває зростання кількості, а інколи і спалахи, різноманітних небезпечних для людини інфекційних захворювань : кишкові інфекції (сальмонельоз, дизентерія, холера і другі), гепатит А, лептоспіроз, паразитарної хвороби та ряд інших. Збудники усіх цих хвороб постійно знаходяться у навколишньому середовищі, особливо їх багато у нечистотах, брудній воді, зіпсутих харчових продуктах.

Щоб уберегти себе та близьких Вам людей слід пам’ятати і виконувати наступне.

1) Використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігалися у захищених від підтоплень приміщеннях. Заборонено вживати продукти, які були замочені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

2) Не вживайте продукти невідомого походження.

3) Приготовані страви споживайте відразу, а у випадку повторного споживання, піддавайте їх термічній обробці.

4) При споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх водою та обдайте окропом.

5) Не пийте воду з відкритих джерел та з джерел водопостачання, якщо вони були затоплені і забруднені. Колодязі необхідно почистити та продезінфікувати, при цьому це слід робити раз на рік у будь-якому випадку. Доцільно також зробити лабораторний аналіз води щоб упевниться у її безпеці для здоров’я. На час підтоплення та очищення джерел водопостачання використовуйте бутильовану воду.

6) Обов’язково кип’ятіть питну воду 15-20 хвилин, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені, це звільняє її від більшості хвороботворних мікроорганізмів.

7) Просушіть будинок та регулярно його провітрюйте, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей, прилеглої до будинку території, дворових туалетів.

8) Дотримуйтесь правил особистої та гігієни житла : часто мийте руки та тіло з використанням миючих засобів; регулярно прибирайте вологим методом приміщення, у першу чергу житлові; мийте посуд з використанням миючих засобів та гарячої води, систематично виносіть сміття та харчові відходи у відведені для них місця. Виконуйте вимоги гігієни самі та навчайте цьому своїх дітей і знайомих.

9) Не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів, тарганів, мух; переповнення нечистотами гноєзбірників, дворових туалетів.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

– провести рекультивацію земель (очистити поверхню грунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

– колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду;

– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

– трупи загиблих тварин та птиці зібрати і захоронити на худобомогильниках.

У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, тому що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінений і може бути незвичним.

Не гайте часу! Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

Пам’ятайте, що особливо у цей тяжкий для Вас час зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь