Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Патронат - це соціальна послуга, яка підтримує дитину та її сім’ю!

Дата: 27.11.2020 11:35
Кількість переглядів: 797

        Історія Олесі розпочиналася похмуро та болісно. Коли дівчинці було 8 років, її батько загинув, а мати залишилася сама із  трьома дітьми. Наймолодша Олеся постійно хворіла, тому мама не могла залишати її саму вдома – довелося покинути роботу. Згодом почала зловживати алкоголем, бо не могла впоратися із ситуацією самостійно. На дівчинку та її сестер чекало життя в притулку, роз’єднання сім’ї, довгий шлях через інтернати і, нарешті, повноліття та абсолютна самотність. Бо такі діти, як правило, не готові до дорослого життя. А що з мамою? Невідомо.

           Та історія Олесі мала щасливе завершення, бо в їхній громаді була патронатна сім’я, яка взяла Олесю та її сестричок на тимчасове виховання і реабілітацію. В той же час соціальні служби працювали з матір’ю: допомогли позбутися алкогольної залежності та знайти роботу. Впродовж трьох місяців мама постійно телефонувала дівчаткам, цікавилася їхнім здоров’ям та поступово змінювала ситуацію на краще. Місцевий фахівець соціальної сфери знайшов громадську організацію, яка займалася збором коштів для реабілітації матері Олесі та відновлення їхнього помешкання.

           Дівчинці було 12, коли вони з сестрами повернулися додому. До мами...

Таких історій безліч, та чи всі вони добре завершуються?!

 

Однією із можливостей підтримати сім’ю та громаду в час пандемії та соціальних змін є послуга патронату для дітей.

 

        Що ж таке патронат? Це послуга, яку отримує дитина та її сім’я, що потрапили у складні життєві обставини (проблеми економічного, психологічного, медичного та іншого характеру, які людина не у змозі вирішити самостійно). Патронат передбачає тимчасове влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя для реабілітації та догляду. В той же час з її батьками працюють соціальні служби, що сприяють у пошуку роботи, підготовці документів, необхідних для призначення соціальної допомоги,  забезпечують психологічною допомогою чи реабілітацією. Якщо ж команда фахівців бачить, що батьки не виправляються, не цікавляться дитиною, не докладають зусиль для створення їй належних умов для проживання та виховання – вирішується питання про позбавлення батьківських прав та пошук для дитини нової сім’ї або сімейних умов.

Також патронат – це можливість офіційного працевлаштування та заняття суспільно корисною справою. Держава надає можливість кандидатам в патронатні вихователі пройти необхідне навчання, гарантує заробітну плату й кошти на утримання дитини.

Патронатний вихователь отримує п'ять прожиткових мінімумів у той період, коли у нього перебуває дитина.

          Крім того, на кожну дитину виділяють  грошове забезпечення у розмірі двох прожиткових мінімумів.

Максимальний термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя – 6 місяців. Разом з тим дитину ніколи не повернуть у сім’ю, в якій їй загрожуватиме небезпека.

 

На початку жовтня на Львівщині в межах співпраці між Львівською обласною державною адміністрацією, проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), який реалізується Alinea International за підтримки Уряду Канади, та МБО «Партнерство «Кожній дитині» стартувала всеукраїнська інформаційна кампанія із підтримки розвитку послуги патронату. Сьогодні у нашому регіоні функціонують чотири патронатні сім'ї: дві у Яворівському районі, одна у Львові та одна у Золочівському районі.   

Тож якщо ви хочете надавати допомогу дітям професійно, отримувати за це гідну зарплату та мати трудовий стаж, дізнавайтеся про цю послугу більше у місцевих центрах соціальних служб для дітей, сімей та молоді, службах у справах дітей. 

        Більше інформації про цю та інші види послуг, направлених на підтримку сімей з дітьми,  також можна знайти на сторінці «Ініціатива з розвитку соціальних послуг для дітей та сімей в громадах Львівщини» у Facebook.

 

 

Служба у справах дітей Львівської ОДА

Служба у справах дітей Меденицької селищної ради

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь