Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ

Дата: 18.01.2021 12:34
Кількість переглядів: 417

 На четвертій сесії прийнято звернення депутатів Меденицької селищної ради VІІІ скликання 16.01.2021 року до Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. та  Прем’єр-Міністра України Шмигаля Д.А. щодо скасування абонентської плати за транспортування газу.

 

24 грудня 2019 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову № 3013 «Про встановлення тарифів для ТОВ «ОПЕРАТОР ГТС УКРАЇНИ» на послуги транспортування природного газу для точок входу і точок виходу на регуляторний період 2020 – 2024 роки».

 

Відповідно до цієї Постанови з 1 січня 2020 року громадяни змушені платити окремо за газ, як товар, і окремо – за його доставку.

Нові правила розрахунків за газ,  які стосуються всіх споживачів, у тому числі побутових, на нашу думку є неприйнятними.

На сьогоднішній день ми маємо ситуацію при якій громадяни України, які є споживачами газу, обурені тією методикою сплати за газ, яка запроваджена з 1 січня НКРЕКП.  Ця методика передбачає платежі за «розподіл і доставку» газу з розрахунку 1/12 в місяць, виходячи з обсягу спожитого газу за попередній рік.  

Громадяни нашої громади, у більшості випадків, за власні кошти замовляли документи, експертизи, здійснювали підключення до газової мережі. Нічого не змінилось і на сьогодні – при будівництві індивідуального будинку необхідно за власні кошти виготовити документацію, прокласти труби, здійснити підключення.

Тоді постає питання: коли газорозподільні компанії  будуть платити власникам мереж за використання їхнього майна?

У найвищому законі нашої держави – Конституції України   зазначено, що природні ресурси є власністю народу України. Чому тоді нас зобов’язують платити за власне як за придбане?

Більш як необґрунтованим є стягнення плати за транспортування навіть за умови, якщо людина газом не користувалася, адже, якщо не було фактичного споживання, то відповідно і транспортування до цієї конкретної оселі не було.

Не можна примушувати людей сплачувати за послугу, яку вона не отримувала.  Вимагання  плати за це є цілком безпідставним та суперечить Закону України «Про захист прав споживачів». На наше переконання ці нарахування націлені не на справедливу оплату наданої послуги, а на ще більше збагачення монополіста – надавача послуги та призведуть лише до збільшення заборгованості по сплаті, зубожіння громадян.

З огляду на вищезазначене, вважаємо рішення НКРЕКП з встановлення щомісячної абонентської плати за транспортування газу безпідставним та протиправним і просимо його скасувати.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь