Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Цього року 30 травня відзначається Міжнародний день Дністра

Дата: 27.05.2021 11:12
Кількість переглядів: 765

Цього року 30 травня відзначається Міжнародний день Дністра, який має на меті закликати суспільство змінити своє відношення до використання водних ресурсів, зокрема Дністра, посилити екологічну освіту та виховати шанобливе ставлення до природних багатств.

Дністер упродовж багатьох тисячоліть відігравав роль основної транспортної артерії, що зв’язувала Прикарпаття й Пониззя з Балканами і Близьким Сходом. У далекому минулому з півдня річкою доставлялись вироби з металу, античний посуд, тканини тощо, а племена Подністров’я вивозили хліб, хутро, шкіру. З часів Київської Русі до середини XIX століття Дністром сплавляли до чорноморських портів цінну деревину, вивозили зерно, хутро, мед, віск, зброю, вироби місцевих ремісників.

Дністер – транскордонна річка, друга за розмірами в Україні та дев’ята в Європі, що належить до важливих водних артерій України, а для Республіки Молдова є головною водною артерією. Водночас Дністер є однією із наймальовничіших річок, красу і велич якої важко описати словами. У Дністра високі скелясті береги,  а русло річки утворює водоспади і невеликі острівці. Серед скель є входи в таємничі печери, однак родзинкою річки вважається все ж таки Дністровський каньйон, який занесено до переліку семи природних чудес України.
Дністер бере початок на Львівщині — у селі Вовче Турківського району. Тут вона має вигляд невеликого потічка, який тече на південний захід.

 Цікаві факти про річку Дністер

? Довжина річки становить 1 362 км.

? Найглибше місце Дністра — 6 м.

? У басейні річки мешкає понад 42 різновиди риб, основна частина з яких належить до родини коропових. Також у Дністрі водиться сом, окунь, лящ, краснопірка, дикий короп, щука.

? Дністер — надзвичайно стара річка. Вона утворилася з відходом Сарматового моря (а йому зараз виповнилося б понад 20 мільйонів років). Вчені зазначають, що в час свого утворення, Дністер був значно глибший, ніж зараз.

? Перші людські поселення на берегах Дністра з’явилися понад 160 тисяч років тому. Повноводні та багаті рибою річки лише сприяли цьому.

? Перша згадка про річку Дністер належить давньогрецькому історику Геродоту (V ст. до нашої ери),  у своїй праці він називає її скіфською назвою  Тірас ( походить від іранського прикметника «швидкий», курдського «дикий, неприборканий»). У дещо пізніших працях Амміанома Марцеллінома річка згадується за назвою «Династріс».

? Безліч теорій щодо походження назви «Дністер». Одна із них свідчить, що перша частина слова походить від «дана», «дна», «дон», що означає «річка». А друга частина перекладається, як «стрімкий , швидкий».

? Басейн сучасного Дністра налічує понад 14886 річок із загальною довжиною 32300 кілометрів. Також у басейні річки побудовані дві гідроелектростанції (ГЕС), та активно планується спорудження нових.

? На річці Дністер є три водоспади — Русилівський, Джуринський та Сокілецький.

? Дністровський каньйон, який утворює річка Дністер, простягається на 250 кілометрів (найбільший в Європі) та лежить у межах одразу чотирьох областей — Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької. Вік природної пам’ятки — понад 1000 років. На думку вчених, каньйон утворився внаслідок руху тектонічних плит. У каньйоні Дністра є багато історичних та археологічних пам’яток, складний рельєф утворює потік, який сприяє цікавому сплаву.  Природа надзвичайно  щедро обдарувала наш регіон.

На жаль, останнім часом відзначається великий рівень антропогенного впливу на Дністер, а також суттєве зміління річки на певних її ділянках. Значне забруднення річки пов’язано з тим, що на її берегах розташовано безліч підприємств (лише у Львівській області їх налічується 47). Тож варто подбати про зменшення кількості викидів у річище Дністра.  Тому звернімо увагу, що свідомий підхід до охорони довкілля, питань збереження чистоти річок та водойм допоможе нам передати нашим нащадкам найбільший скарб на землі.

На Бакоті відзначатимуть Міжнародний день Дністра | Новини Хмельницького  "Є" | ye.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь