Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятка для населення з питань профілактики захворювання на кишкові інфекції

Дата: 14.07.2021 12:45
Кількість переглядів: 613

До групи кишкових інфекцій належать: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, харчова токсикоінфекція. Це гострі інфекційні хвороби з фекально-оральним механізмом передачі. Найчастіше  факторами передачі є продукти харчування, забрудненні предмети побуту, вода.

Основні ознаки захворюваня:

  1. Пронос
  2. Тошнота, блювота
  3. Загальна слабість, підвищення температури тіла

            Основні заходи профілактики:

  1. У випадку  виникнення кишкових розладів негайно звертатися до лікаря.
  2. Використовувати  для пиття  лише перекип’ячену воду.
  3. На постраждалих внаслідок повеню адмінтериторіях мити посуд, овочі, фрукти лише перекип’яченою водою.
  4. У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекцію.
  5. Дотримуватись правил особистої гігієни.

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних

  1. осіб;
  2. НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
  3. НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
  4. НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  5. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
  6. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;

При купівлі харчових продуктів та

  1. напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
  2. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
  3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;для споживання дітьми - обдати окропом;
  4. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  5. На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  6. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
  7. Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
  8. Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
  9. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
  10. Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
  11. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням!

 

 

 

                                                                                                                          

 Пам’ятка   для населення

„Заходи з профілактики вірусного гепатиту А”

 

 

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після к

контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забрудненні випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни.

 

 

Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А :

 

 

  1. У більшості випадків хвороба починається гостро. Підвищення температури           (до 38,50 С) спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан                 з короткочасною ломотою у тілі, пирхотою у горлі.
  2. Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота.

Біль або відчуття важкості у правому

  1. підребер’ї  та надчеревній ділянці.
  2. На третій день захворювання сеча набуває темного кольору (міцного  чаю або пива). Можливе свербіння шкіри.

 

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?

 

  1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду.
  2. У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекція.
  3. Дотримуватись правил особистої гігієни.
  4. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
  5. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду.
  6. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати кип’ятком.
  7. Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом.
  8. Обов’язково мити руки після відвідування туалету.

 

 У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!

Профілактика лептоспірозу    

           Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м”язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

         Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.

         Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

         Захворювання від людини до людини не передається.

         Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.

         Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.

         Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м”язах, особливо литкових (діагностична ознака).

         Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби з”являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.

         Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за

медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов”язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.

         Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю у 14% хворих.

          Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

  1.  дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
  2.  не купатись у забруднених водоймах;
  3. не пити води з невідомих джерел;
  4. не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
  5. проведення систематичних дератизаційних заходів.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.

Міністерство охорони здоров'я України - Фото | Facebook

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь