Пам’ятка для населення з питань профілактики захворювання на кишкові інфекції
До групи кишкових інфекцій належать: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, харчова токсикоінфекція. Це гострі інфекційні хвороби з фекально-оральним механізмом передачі. Найчастіше факторами передачі є продукти харчування, забрудненні предмети побуту, вода.
Основні ознаки захворюваня:
- Пронос
- Тошнота, блювота
- Загальна слабість, підвищення температури тіла
Основні заходи профілактики:
- У випадку виникнення кишкових розладів негайно звертатися до лікаря.
- Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.
- На постраждалих внаслідок повеню адмінтериторіях мити посуд, овочі, фрукти лише перекип’яченою водою.
- У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекцію.
- Дотримуватись правил особистої гігієни.
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних
- осіб;
- НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання;
- НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;
- НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання;
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду;
При купівлі харчових продуктів та
- напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну;
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою;для споживання дітьми - обдати окропом;
- У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
- На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском;
- Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом;
- Обов'язково мити руки після відвідування туалету;
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження;
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами;
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням!
Пам’ятка для населення
„Заходи з профілактики вірусного гепатиту А”
Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після к
контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забрудненні випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни.
Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А :
- У більшості випадків хвороба починається гостро. Підвищення температури (до 38,50 С) спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан з короткочасною ломотою у тілі, пирхотою у горлі.
- Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота.
Біль або відчуття важкості у правому
- підребер’ї та надчеревній ділянці.
- На третій день захворювання сеча набуває темного кольору (міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри.
Як уникнути зараження вірусом гепатиту А?
- Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду.
- У випадку підтоплення криниць проводити відкачування води, очищення криниць та дезінфекція.
- Дотримуватись правил особистої гігієни.
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
- При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду.
- Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати кип’ятком.
- Перед приготуванням та вживанням їжі обов’язково мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!
Профілактика лептоспірозу
Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м”язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.
Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.
Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.
Захворювання від людини до людини не передається.
Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.
Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.
Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м”язах, особливо литкових (діагностична ознака).
Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби з”являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.
Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за
медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов”язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.
Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю у 14% хворих.
Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
- не купатись у забруднених водоймах;
- не пити води з невідомих джерел;
- не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
- проведення систематичних дератизаційних заходів.
Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.