Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Скажи насильству «НІ» !!!

Дата: 21.07.2021 11:56
Кількість переглядів: 2165

Проблема домашнього насильства в Україні на сьогодні гостра та актуальна. За статистичними даними громадських організацій майже половина населення України страждала від насильства в сім’ї впродовж свого життя, причому 30% з них зазнавали жорстокого поводження ще у дитячому віці.

Однак лише невеликий відсоток постраждалих звертається до поліції із заявами про вчинення щодо них насильства. Причини для цього різні, серед них – нерозуміння того, що саме є насильством.

 

Що таке домашнє насильство?

 Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», домашнє насильство – дії, характерні для фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються між родичами або подружжям чи між іншими людьми, які спільно проживають, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, а також і погрози вчинення таких діянь. Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні.

 

Форми домашнього насилля:

Психологічне насильство – форма домашнього насильства, де вас словесно ображають, погрожують, принижують, переслідують, залякують та роблять інші дії спрямовані на обмеження волевиявлення людини. До цього виду насилля також відносять переслідування, постійний контроль з боку кривдника, погрози. Якщо вас ігнорують чи дискримінують через ваші переконання, віросповідання, національну, расову належність чи походження, шантажують – все це є одним із проявів психологічного насильства.

Економічне насильство – форма домашнього насильства, де вас обмежують у доступі до ваших грошей чи забороняють використовувати кошти так, як ви бажаєте. До нього також слід віднести пошкодження

вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантажування.

Сексуальне насильство – форма домашнього насильства, де присутні дії сексуального характеру, вчинені стосовно дорослої людини без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини. До цього також відноситься примушування до статевого акту з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості людини.

Фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

 

Відповідальність за вчинення домашнього насильства

За вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, громадських робіт та адміністративного арешту на строк до 15 діб.

Якщо ж у результаті вчинення домашнього насильства завдано значну шкоду фізичному чи психічному здоров’ю потерпілого,  відповідальність настає у відповідності до Кримінального кодексу України, а саме карається громадськими роботами, арештом, обмеженням чи навіть позбавленням волі.

 

Куди потрібно звертатись в разі вчинення домашнього насильства?

    Насамперед доцільно звернутися за допомогою в поліцію. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до поліцейського офіцера громади чи написати заяву у райвідділі поліції. Знайте, поліцейські мають право проникати до житла особи без рішення суду, пов’язаних із припиненням акту домашнього насильства, у разі небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.

Якщо ви потребуєте консультації,  а з тих чи інших причин не бажаєте звертатись до поліції - можете телефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть відповідні роз’яснення та консультування:

  1. Урядова “гаряча лінія” для осіб, постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства -15-47 – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;

Національна "гаряча лінія" ГО “Ла Страда - Україна” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або

  1. 116 123 (короткий номер з мобільного)
  2. Національна дитяча “гаряча лінія” ГО “Ла Страда - Україна” 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного)

Окрім того, у разі необхідності можна отримати правову допомогу, зателефонувавши на гарячу лінію Координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800- 213-103.

 

Для того, щоб захистити від домашнього насильства себе та дітей, рекомендуємо наступні кроки:

1.  Знайдіть безпечне місце у приміщенні та визначте, як можна швидко вийти з будинку у випадку небезпеки.

2.    Визначтеся із  адресою одного чи декількох місць, де можна залишитися на ніч у разі необхідності, та продумайте маршрут, як швидко потрапити туди в будь-який час (це може бути домівка друзів чи один із притулків для постраждалих).

3.    Сховайте в таємному місці оригінали або копії важливих документів, певну суму грошей, телефон із сім-картою, записані номери важливих телефонів та адреси, одяг та ліки для себе та дітей.

4.  Майте складеною «тривожну» сумку із речами першої необхідності.

5.      Спілкуйтеся з друзями та родичами, яким довіряєте, і розкажіть їм про свою проблемну ситуацію.

6.      Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона / він знали, де ви перебуваєте і чи все у вас гаразд.

7.      Не залишайте інформацію, яка допоможе кривднику знайти вас.

8.      Попередьте сусідів або близьких про можливу небезпеку та попросіть їх якнайшвидше звернутися до поліції у разі необхідності.

 

Не мовчіть про домашнє насильство, з ним ТРЕБА БОРОТИСЯ !

Виховна година "Мій світ-без насильства"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь