Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

30 вересня – День усиновлення! Хай кожна дитина живе у родині!

Дата: 29.09.2021 09:50
Кількість переглядів: 447

Усиновлення визнане в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усиновленою може бути та дитина, у якої розірвані юридичні зв’язки  із батьками, що підтверджується відповідним юридичним документом (рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть батьків тощо).

 

Усиновлення  здійснюється на підставі рішення суду, у відповідності до якого відбувається прийняття усиновлювачем (усиновлювачами) дитини (усиновленого) у свою сім’ю на правах дочки чи сина. В результаті усиновлення між батьками та усиновленою дитиною виникають взаємні права та обов’язки.

 

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, мають право звернутися з відповідною письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем свого проживання. До заяви додаються документи, що засвідчують особу заявників, подружній статус,  стан здоров’я, майновий стан, зокрема, наявність житла у власності чи користуванні, відсутність судимості тощо.

 

Під час приймання працівниками служби у справах дітей документів заявникам роз’яснюються порядок та умови усиновлення, права і обов’язки усиновлювачів, правові наслідки усиновлення.

 

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, також повинні пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У разі, коли особи, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-

вихователями, проходження такого курсу не вимагається.

 

Протягом 10 робочих днів після отримання заяви про бажання усиновити дитину (з повним комплектом документів) служба у справах дітей проводить обстеження житлово-побутових умов майбутніх усиновлювачів, розглядає питання про можливість усиновлення дитини і готує відповідний висновок. Якщо цей висновок позитивний, заявникам надається статус кандидатів в усиновлювачі, і дані про них заносяться до спеціальної книги обліку.

Строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами становить один рік з дати видачі і може бути продовжений, але не більше як на один рік.

 

Надалі здійснюється ознайомлення кандидатів в усиновлювачі з інформацією про дітей, які можуть бути усиновлені, та видача їм направлень для знайомства з обраною дитиною за місцем, де вона перебуває на місцевому, регіональному або централізованому обліку.

 

Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання дитини із заявою про бажання її усиновити.

 

Служба у справах дітей за місцем проживання дитини на підставі заяви кандидата в усиновлювачі готує висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини для подання до суду, який своїм рішенням встановлює факт усиновлення дитини.

 

Після пред’явлення копії рішення суду про усиновлення  у присутності представника служби у справах дітей усиновлювач  зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її проживання (перебування).

Пам’ятаймо: кожній дитині потрібна родина! На нашу любов та ласку чекають тисячі дітей, які позбавлені батьківського піклування. І  в наших силах подарувати їм щасливе, гідне дитинство.

 

 

Служба у справах дітей Меденицької селищної ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь