Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

Дата: 22.01.2022 08:09
Кількість переглядів: 776

Вперше у ХХ столітті українська незалежність була проголошена  22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) відбулося об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Головні урочистості  проголошення злуки проходили  на Софійській площі. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки. На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський зачитав та передав грамоту Національної Ради «Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.

Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Тому 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради України ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському  референдумі 1 грудня 1991 року. Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність.

Головною традицією у День Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта злуки. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи.

З огляду на сьогоднішню ситуацію, створюючи умовний «живий ланцюг» єднаймося духовно, в прагненні зробити все для того, щоб Україна  і надалі залишалася незалежною, сильною, процвітаючою державою.

Ми повинні об’єднуватися в прагненні  жити  і працювати для України, для розвитку та зміцнення Меденицької громади,  для нашого з вами добробуту.

 

                Голова селищної ради                                             Михайло Живчин

Дорогі земляки!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь