Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ефективне вирішення сімейних конфліктів: поради психологів

Дата: 22.02.2022 10:02
Кількість переглядів: 2122

Конфлікти – частина повсякденного життя майже кожної людини. Непорозуміння виникають як при взаємодії з незнайомими людьми, так і при спілкуванні з колегами, друзями, близькими. 

Сімейні сварки негативно впливають не лише на дорослих членів сім’ї, вони шкодять емоційному стану дітей, їхньому повноцінному психологічному розвитку.

 

Фахівці-психологи дають кілька порад, як налагодити стосунки і не дозволити невеликому сімейному непорозумінню перерости в серйозний скандал.

  • Обговорюйте тільки одну проблему

Припустимо, конфлікт виник через те, що чоловік проводить багато часу зі своїми друзями, а не з дружиною. У такому випадку з ним потрібно обговорювати тільки ЦЮ проблему і не намагатися одразу ж дорікнути іншими «гріхами». Спочатку варто дійти до порозуміння та згоди щодо головного, а з часом вирішувати інші «болючі» питання.

  • Не переходьте на особистості

Якщо розмір заробітної плати чоловіка (для прикладу) перестав влаштовувати дружину, то навряд чи причиною цьому став його пивний животик. Не варто ображати партнера, це не веде до вирішення конфлікту, а навпаки, може спровокувати образи у відповідь. У результаті сварка виллється у справжній скандал із взаємними звинуваченнями. А основна проблема так і залишиться невирішеною.

  • Не допускайте в сімейний конфлікт третіх осіб

Не варто вмішувати у конфлікт когось із рідних чи близьких. Якщо у сварці один із подружжя намагаєтеся зачепити когось із рідних чи друзів другого з подружжя, той неодмінно стане на їх захист. Тому фраза «Звичайно, я не вмію готувати, як твоя дорогоцінна матуся» або ж «Твій дорогий батько не в змозі порадити нічого путнього» не призведе до сприятливого очікуваного результату.

  • Не узагальнюйте

Припустимо, що завжди уважний чоловік раптом забув про день народження улюбленої тещі. Не варто з образою в голосі вимовляти йому: «Ти НІКОЛИ НІЧОГО не пам’ятаєш!!!». Це буде несправедливо, особливо якщо зазвичай чоловік не забуває про важливі дати. Причиною його несподіваної забудькуватості могла стати, наприклад, велика завантаженість на роботі.

  • Не починайте сварок увечері

Статистика показує, що левова частка сімейних конфліктів припадає на вечірній час доби. Це не дивно: накопичується втома, роздратування, вистачає однієї іскри, щоб розгорілася велика сварка. Якщо пізно ввечері ви відчуваєте, що дуже хочеться висловити своєму партнерові кілька претензій, то краще стримайте себе, відкладіть розмову на ранок. Можливо, вранці проблема видасться вже не такою серйозною, або знайдеться більш відповідний спосіб її вирішення.

  • Зумійте визнати свою провину

Дуже важливо вчасно зрозуміти й визнати свою неправоту у сварці. Якщо на це вам не вистачає сил чи бажання - варто постаратися хоча би вчасно припинити конфлікт. Це зробити не так вже й складно, іноді достатньо просто промовчати або вийти в іншу кімнату.

  • І ще одна цінна порада

Перш ніж починати сварку з чоловіком або дружиною, подумайте, а чого, власне, ви хочете досягти? Є унікальні люди, які вміють використовувати будь-які конфлікти для вирішення проблеми на свою користь. Подумайте, ви ж хочете після сварки і далі жити мирно? Тоді ватро бути стриманим і не виливати водночас ВСІ свої претензії і докори на партнера, не ображати та не  принижувати гідність своєї половинки. Зосередьтеся на вирішенні конкретної проблемної ситуації. Зберігайте спокій і позитивний настрій. Зробити це, звичайно, складно, коли в душі кипить праведний гнів. Проте згадайте, були ж ситуації, коли ви успішно долали конфлікт, а потім згадували про нього з посмішкою і думали: «Як можна було посваритися через таку дрібницю!». Можливо, і це непорозуміння не вартує таких негативних емоцій?

Будьте терплячими, уважними, розсудливими!!!

І нехай ваші діти ростуть у доброзичливій сімейній атмосфері,

оточені теплом і ласкою мудрих, люблячих батьків.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь