Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вшанування пам'яті Генерал-хорунжого УПА Дмитра Грицая

Дата: 01.04.2022 15:55
Кількість переглядів: 439

Відзначення роковин з Дня народження Дмитра Грицая, який народився 1 квітня  1907 року в с. Верхній Дорожів. Політичний і військовий діяч, Генерал-хорунжий УПА.

Середню освіту здобув у Дрогобицькій українській гімназії  Івана Франка. Ще навчаючись у гімназії, брав участь у діяльності Організації Вищих Класів Українських Гімназій Вищих Класів — керував її самбірським осередком, Пласту,  а згодом став членом Української Військової Організації. В 1928 році вступив на фізико-математичний факультет до Львівського університету. Не закінчивши навчання, був мобілізований.

В 1941-43 Грицай брав активну участь у партизанській боротьбі проти гітлерівців. Восени 1941 очолив Крайовий Військовий Штаб ОУН, який займався викриттям тактичних планів німецького командування, створенням складів зі зброєю і боєприпасами, підготовкою офіцерських кадрів для майбутньої української армії.

генерал-хорунжий УПА Дмитро Грицай — «Перебийніс» нагороджений Золотим хрестом заслуги УПА.  Був убитий під час допитів, після того, як  нацисти провели широкомасштабну облаву, в ході якої схопили 18 оунівців цього ж дня.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь