Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вирішення батьками питань щодо виховання дитини

Дата: 10.11.2022 14:11
Кількість переглядів: 213

Законом України «Про охорону дитинства» визначено, що кожна дитина має право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та на піклування батьків.

У відповідності до норм Сімейного кодексу України батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей, а питання виховання дітей повинні вирішувати ними спільно.

Проте інколи виникають випадки, коли батьки, що не проживають разом у зв’язку із розлученням чи з інших причин, не можуть дійти згоди щодо виховання дитини, визначення місця проживання дитини та порядку зустрічей з дитиною того батьків, хто проживає окремо.

Слід відмітити, що той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

 

Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

 

Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Нормами чинного законодавства також визначено способи вирішення спорів між батьками, що стосуються виховання дитини.

Так, за заявою матері або батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї, а саме періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання, місце та час їхнього спілкування.

Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. 

Тоді способи участі одного з батьків у вихованні дитини визначає суд, постановивши рішення, яке є обов’язковим до виконання і забезпечується органами Державної виконавчої служби.

У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.

Окрім того, особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

 

Таким чином, для вирішення батьками спорів, що стосуються участі у вихованні дитини, вони мають право звернутися до місцевого органу опіки та піклування, яким у відповідності до норм чинного законодавства є виконавчий комітет відповідно сільської, селищної та міської ради.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь