Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податківці Дрогобицької ДПІ інформують громадян про можливість купівлі страхового стажу

Дата: 16.05.2023 12:34
Кількість переглядів: 47

Фахівці Дрогобицької ДПІ інформують громадян, що якщо вони хочуть вийти на пенсію, але їм для цього не вистачає кілька місяців або кілька років трудового стажу, то його можна докупити, уклавши договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Докупити стаж можна, якщо офіційно громадянин не працював у певні періоди починаючи з 01.01.2004 року. Договір можна укласти, звернувшись до податкового органу за своїм місцем проживання з необхідним пакетом документів:

- заявою відповідної форми;

- копією трудової книжки (за наявності);

- виписки з системи персоніфікованого обліку (Довідка форми ОК-5);

- копією документа, що посвідчує особу.

Згідно статті 12 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“ встановлено, що особи у яких відсутній необхідний страховий стаж можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування громадядин купує стаж за майбутні роки сплачуватиме ЄСВ щомісячно. Сума щомісячного платежу становитиме не менше, ніж місячний страховий внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати на сьогоднішній день. З 01 жовтня 2022 року мінімальна заробітна плата складає 6 700 гривень. Відповідно розмір внеску у місяць за такого розміру заробітної плати становитиме 1 474 гривні. Цей договір укладається на конкретний термін. Його можна укласти не менше ніж на один рік.

При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування за попередні періоди розмір щомісячного внеску становитиме у 2 рази більше, а саме: 2 948 гривень. Цей договір дозволяє одноразово докупити весь страховий стаж, якого бракує. Можна докупити страховий стаж як за         1-2 місяці, так і за рік. Оплата здійснюється однією сумою за весь період стажу, який докуповується, протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

Період за який сплачено єдиний внесок враховується до страхового стажу тільки за умови подання звітності, що містить відомості про суму добровільних внесків передбачених договором про добровільну участь.

Звітність можна подати в електронному вигляді до податкової всього за декілька хвилин, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету платника» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід в Електронний кабінет здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

   Дрогобицька ДПІ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь