Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Ботулізм – це вкрай небезпечно»

Дата: 14.07.2023 10:11
Кількість переглядів: 144

На протязі першого півріччя 2023 року в Україні зареєстровано в Чернігівській, Житомирській та Кіровоградській областях 31 випадок ботулізму із 37 постраждалими. Захворювання були пов’язані в основному з вживанням риби домашнього виготовлення. По Львівській області за даний період захворювання ботулізмом не реєструвались.

Ботулізм 

це гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum та її токсинами і характеризується важким ураженням нервової системи. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

Основні симптоми

характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається «двоїння» в очах, «туман», погано розрізняються предмети. Виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.

Причини ботулізму

у більшості випадків ботулізм пов’язаний із споживанням консервованих у домаш-ніх умовах продуктів харчування: мариновані або засолені гриби, м’ясні і рибні тушонки та паштети, рідше - овочів. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути неякісними - ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Найчастіше причиною ботулізму стає споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса, які забруднені збудником ботулізму.

Профілактика

полягає в ретельному дотриманні технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів як у домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Слід пам'ятати про заборону купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибних та м’ясних продуктів домашнього виготовлення, в т.ч. в герметично закритих банках. Найменше здуття кришки (бомбаж) - причина для катего-ричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Не слід купувати та споживати рибні та м’ясні продукти невідомого походження без відповідних товаросупровідних документів, без дотримання належних температурних умов.

Треба пам’ятати!

при появі симптомів своєчасно звертатись за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень, особливо це стосується дітей раннього віку. Чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість попередити та уникнути виникнення багатьох інфекційних хвороб! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно, бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Дрогобицького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Львівській області

тел.(032)4412906

УВАГА! БОТУЛІЗМ! м.Боярка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь