Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про податок на нерухоме майно

Дата: 21.08.2023 22:11
Кількість переглядів: 97

 

Жителі Дрогобиччини отримують податкові повідомлення-рішення про сплату  податку на нерухоме майно.  Коли необхідно сплатити цей податок, як він нараховується та хто має пільги розповідають  в центрі обслуговування платників Дрогобицької ДПІ.

Дрогобицька ДПІ інформує, що  у 2023 році податок на нерухоме майно нараховується за 2022 рік виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року. Уся сума сплаченого податку зараховується до місцевих бюджетів громад, відповідно кожен громадянин, який сплачує цей податок, долучається до розвитку громади, у якій він проживає.

Податок сплачують  власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, а базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. За неповнолітніх дітей - власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

Обчислення суми податку здійснюється органами податкової служби. Податкове повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику контролюючим органом до 1 липня року, що настає за звітним роком. Разом з тим, у поточному році продовжено термін формування ППР до кінця року. Сплатити податок необхідно протягом 60 календарних днів з моменту вручення відповідного повідомлення.

Для об’єктів житлової нерухомості база оподаткування зменшується: для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів; для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), -180 кв. метрів. Тобто, сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму.

База оподаткування не зменшується у випадку якщо об'єкт оподаткування використовується з метою одержання доходів (наприклад, здається в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності). 

Звертаємо увагу, що фізичні особи, які користуються кваліфікованим електронним підписом, мають можливість переглядати сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС. 

У разі, коли громадяни не отримали повідомлення-рішення, або не згодні з визначеною сумою податку, вони мають змогу провести звірку. Для цього необхідно звернутись до податкової за місцем проживання (реєстрації) та провести уточнення даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку; 

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

Якщо виявлено розбіжності між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).  

                                                                                                   Дрогобицька ДПІ

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь