Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сеанс телефонної «гарячої лінії» з питань застосування РРО/ПРРО

Дата: 02.11.2023 11:35
Кількість переглядів: 49

У Дрогобицькій державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області  відбувся сеанс телефонного спілкування з платниками податків з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО. На питання абонентів відповідав начальник Дрогобицької ДПІ Руслан КОРЖ. Наводимо актуальні запитання/відповіді  щодо тематики РРО/ПРРО.

Запитання: Поясніть, чи обов’язково потрібно надавати покупцю чек, а покупцеві його зберігати?

Відповідь: Застосування РРО/ПРРО підвищує ефективність контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту прав споживачів завдяки праву останніх вимагати фіскальний чек. Зазначені норми сприяють прозорим та рівним конкурентним умовам для всіх учасників ринку та несуть в собі загрози тільки для недобросовісних його учасників. 

Наголошуємо, що купуючи товари чи замовляючи послугу, покупець повинен отримати чек. Саме чек є запорукою споживача, що доводить де, у кого і за яку ціну було придбано товар. Тож закликаємо споживачів завжди брати та зберігати розрахункові документи.  

Запитання: Як я можу довести, що саме у цього продавця було куплено неякісний товар?

Відповідь: Купуючи товари чи замовляючи послугу, покупець повинен отримати чек. Саме чек є запорукою споживача, що доводить де, у кого і за яку ціну було придбано товар. Тож споживачі повинні завжди брати та зберігати розрахункові документи. 

Звертаємо увагу на те, що Законом України «Про захист прав споживачів» визначено, що всі вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа. Якщо будуть документальні докази – тим більше шансів на успіх матимете споживач товарів (робіт, послуг) для відстоювання своїх прав. Не маючи таких документів у своєму розпорядженні, громадяни свідомо позбавляють себе можливості на державний захист для відстоювання власних прав у разі, якщо товар чи послуга виявляться неякісними.  

Запитання: На підставі якої законодавчої норми я повинен використовувати касовий апарат у власній професійній діяльності?

Відповідь: Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».         

Головною умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі.

Акцентуємо, що вже з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи,  застосовуються фінансові санкції.

Також надходили питання про відновлення відповідальності за порушення законодавства та про переваги безкоштовного сучасного програмного забезпечення ПРРО від ДПС. Посадовець зазначив, що ДПС запропоновано бізнесу безкоштовне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване до сучасних операційних систем Android, iOS, Windows, Web. Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

                                                                                              Дрогобицька ДПІ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь