Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нагадуємо, що для отримання податкової знижки за 2022 рік необхідно подати не пізніше 31 грудня п.р. декларацію про майновий стан і доходи

Дата: 11.12.2023 15:47
Кількість переглядів: 63

Начальником Дрогобицької ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області надано коментар для громадян, щодо порядку оформлення податкової знижки.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.   

 Зокрема, очільник ДПІ звертає увагу, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).  

Перелік витрат, які можна включити до податкової знижки:  

- частину процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

-  пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; 

-сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості навчання;

-  страхові платежі за договором довгострокового навчання; 

-  суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій; 

-  суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини; 

- суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу; 

- суми витрат у вигляді орендної плати (для внутрішньо переміщених осіб); 

-  суми витрат на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19; 

-  сума фактично понесених витрат на придбання акцій, емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті. 

Податківець звернув увагу, що відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу подати декларацію з метою отримання податкової знижки на навчання мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно - технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Тобто, право на отримання податкової знижки мають лише платники податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.     

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Cума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу.  

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 Кодексу).  

                                                                                              Дрогобицька ДПІ

                  

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь