Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО РАК ШИЙКИ МАТКИ. ПРОФІЛАКТИКА РАКУ ШИЙКИ МАТКИ

Дата: 30.01.2024 09:45
Кількість переглядів: 191

Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки. Один із способів попередити і нагадати  кожній жінці про цю недугу. Розповісти про це захворювання, його симптоми, способи профілактики і про те, як отримати лікування, якщо ви захворіли. Поки ж закликаємо бути уважними до свого здоров’я і регулярно відвідувати профілактичні медичні огляди.

Чи знаєте ви, що рак шийки матки можна попередити?

Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням серед жінок.  Усі жінки мають ризик розвитку раку шийки матки. Найчастіше недугу виявляють у жінок старше 30 років. 

Тривале інфікування певними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ) є основною причиною раку шийки матки. ВПЛ — це поширений вірус, який передається від однієї людини іншій статевим шляхом. Принаймні половина сексуально активних людей матиме ВПЛ у певний момент свого життя. У деяких із них інфекція може виникати повторно. Пік захворюваності настає згодом після початку статевого життя.

Кожна жінка має ризик розвитку раку шийки матки. Проте є ефективні способи профілактики цього захворювання: регулярний скринінг та щеплення проти ВПЛ. Про них розповімо у наступних дописах.

*ВПЛ – вірус папілом людини. У більшості випадків саме ВПЛ спричиняє розвиток раку шийки матки. Водночас інфікування ВПЛ не завжди є початком онкозахворювання.

 

Що треба робити, щоб запобігти захворюванню:

 

Регулярно проходьте ПАП-тест

Усі жінки мають раз на рік проходити обстеження у сімейного лікаря та гінеколога. Саме ці спеціалісти визначають, які види діагностики варто пройти для підтримання здоров’я та раннього виявлення можливих онкологічних захворювань.

Наприклад, жінкам віком 30–49 років варто регулярно робити скринінг. Інтервали між такими обстеженнями не повинні перевищувати 5 років, рекомендовано робити їх раз на 3 роки. Один із видів дослідження, який використовують для виявлення захворювання, є мазок Папаніколау (або ПАП-тест). Він допомагає своєчасно виявити передракові стани шийки матки, які зазвичай на 100% виліковні, але без належного лікування можуть призводити до розвитку раку.

Вакцинуйтеся проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

Щеплення проти ВПЛ ― доведена та ефективна профілактика раку шийки матки. Вона на 90% зменшує ймовірність розвитку новоутворень. Щеплення дівчатам рекомендують робити у віці 9–14 років ще до початку статевого життя. Проте вакцинувати варто і хлопців, адже вони можуть бути носіями ВПЛ. Щеплення захищає від розвитку таких видів раку як рак шийки матки, порожнини рота й горла, статевих органів і ануса. Вакцина проти ВПЛ також рекомендована людям віком до 26 років, якщо вони ще не вакциновані. Однак дорослі віком від 27 до 45 років, можуть також зробити вакцину проти ВПЛ після спілкування з лікарем.

Практикуйте безпечний секс.  Ризик розвитку раку шийки матки можна знизити, вживаючи заходів із запобігання інфекціям, що передаються статевим шляхом. Використовуйте презерватив під час кожного статевого акту та обмежте кількість сексуальних партнерів.

Відмовтеся від куріння.  Куріння пов’язують із розвитком плоскоклітинного раку шийки матки. Тож якщо ви не курите, – не починайте. Якщо ж курите, поговоріть зі своїм сімейним лікарем про можливі рішення, які допоможуть вам кинути палити.

У Камінь-Каширському районі жінки зможуть обстежитися на рак шийки матки |  Волинська газета


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь