Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

6 ФРАЗ, ЯКІ ВАЖЛИВО ГОВОРИТИ ДИТИНІ ЩОДНЯ

Дата: 06.03.2024 13:07
Кількість переглядів: 68

Дитина виростає щасливою і впевненою в собі, коли відчуває підтримку батьків. Якщо батьки спілкуються з нею правильно і щоденно, то у неї швидко формуються життєві цінності і з’являється більше віри у власні сили.

Я тебе люблю. Дитина має вірити в те, що люблять її саму, а не «за щось». Ніколи не пов'язуйте свою любов до дитини з певними умовами або з тим, що дитина робить: «Спочатку прибери в кімнаті, а потім я обійму тебе», «Ти мені збрехав, тепер я тебе не люблю!» тощо. Дитині буде більш зрозуміло, якщо ви запевните її в своїй любові, а потім вкажете на її вчинок: «Я дуже тебе люблю, але мене дуже засмучує, що ти ображаєш братика». 

 Я рада, що ти в мене є. Дитина, особливо молодшого шкільного віку, вірить, що може впливати на навколишній світ. Саме тому, вона часто вважає себе відповідальною за те, що відбувається навколо, наприклад, за родинні негаразди, непорозуміння, сварки тощо. За таких умов їй потрібно ще більше впевненості в тому, що ви щасливі тому, що вона у вас є. У жодному разі не висловлюйтеся на кшталт: «Це все через тебе!», «Якби ж тебе не було взагалі...». Адже, навіть, якщо ви одразу попросите вибачення за ці слова, і дитина вам щиро пробачить, вони все одно назавжди залишать відбиток в її серці.

 Давай разом. Приготуємо, приберемо, побудуємо, покатаємося з гірки, поїмо морозиво... Разом цікавіше, веселіше і приємніше. Діти розвиваються вдвічі швидше у співпраці з дорослими. 

 Ти все зможеш. Дітям завжди потрібні заохочення і схвалення. Вислови «Добре зробив!», «Я впевнений, ти впораєшся!», «Ми тобою пишаємося!»  надихають дитину. Натомість ярлики на кшталт: «плакса», «тюхтій», «невдаха» – підґрунтя для комплексів. Також поширеною помилкою надто турботливих батьків є допомога і захист своєї дитини під час будь-яких негараздів. Щоб уміти пристосуватися до життя, дитина має вчитися самостійно розв'язувати свої проблеми. Тому завдання батьків – пояснити, направити, порадити, як знайти вихід з тієї чи іншої ситуації, але не робити це замість дитини. 

 Я в тебе вірю. Це дуже мотивуюча фраза. Коли батьки вимовляють її, вони повідомляють дитині, що вона гідна перемоги та успіх вже чекає на неї. Це може подвоїти можливості дитини та віру в себе.

 Дякую! З раннього віку говоріть дитині «дякую», навіть якщо вона просто прибрала іграшки. При цьому неважливо, наскільки добре вийшло це зробити. Згодом, вона відповість вам тим же.


Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь