Меденицька селищна рада
Львівська область, Дрогобицький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?»

Дата: 06.06.2024 10:33
Кількість переглядів: 70

За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24-х випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.   

Ботулізм — це інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

 Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату. Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття «сітки» перед очими, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;
  • швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
  • не купуйте рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі.

 

  При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 

  БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ І НЕ ЗАБУВАЙТЕ, БУДЬ-ЯКЕ ОТРУЄННЯ НЕ ПРОХОДИТЬ БЕЗСЛІДНО!

Дрогобицьке районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у Львівській області

тел.(032)4412906

Як вберегтися від ботулізму? - Головне управління Держпродспоживслужби в  Рівненській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь